Jdi na obsah Jdi na menu

FAUNA A FLÓRA

FAUNA
Původní zvířectvo bylo bohužel zredukována kolonizací. První evropští kolonisté s sebou přivedli do Ameriky koně, dobytek, ovce a další. Například také přivezli mnoho Evropských druhů ptáků- vrabce, špačky atd. Osadníci se v 19. století stěhovali na západ a vybíjeli statisícová stáda bizonů a vidlorohů amerických. Nyní jsou tyto druhy přísně chráněné medvídek mývala žijí prakticky jen v přírodních rezervacích. Mezi ohrožené druhy patří i orel bělohlavý, ovce tlustorohá a puma. Ve Spojených státech samozřejmě žijí i rozšířená zvířata.Těmi jsou jelenec viržinský, černý medvěd baribal, vlk, rys, medvídek mýval, skunk, vačice opossum a ondatra.
Severní jehličnaté lesy obývají: Los americký, jelen wapiti, liška, bobr, vydra a rosomák. orel bělohlavýV Appalčském pohoří můžeme najít zase sedm druhů mloků. V pouštích žijí hlavně hlodavci ( např. psoun prérijní) a ve stepích jsou jako doma kojoti. Skalnaté hory obývají svišti, horské kozy a výjimečně medvěd grizzli. Řeky jsou plné štik a pstruhů a na severozápadě i lososů. Pobřežní oblasti na jihovýchodě jsou domovem aligátorů, kajmanů, mořské krávy a hodně druhů želv. Pobřeží je obýváno lvouny, lachtany a pelikány.







FLÓRA
Na severu a v horách převažují jehličnaté, případně smíšené lesy. V původních listnatých lesích dominují javory, jilmy, břízy a ořešáky. Podél Mexického zálivu rostou smíšené lesy se subtropickými druhy, jako jsou platany, magnólie, různé druhy palem a přímo na pobřeží pak močálovité cypřišové lesy. Na jižní Floridě v bažinách Everglades je to zase hustý subtropický les a mangrovové porosty.
Na jihozápadě jsou poLopouště a v nich se moc rostlin nevyskytuje. Rostou zde porosty kaktusů, agáve a juky. V údolí Rocky Mountains rostou jehličnaté stromy, které ve vysokohorských polohách přecházejí v Alpínské louky. Suché náhorní plošiny a pánve pokrývají suchomilné kulenty. Lesy u tichomořské pobřeží jsou plné tsug, borovic(vejmutovek) a jedlí douglasek. Ale V jižní Kalifornii a na svazích Sierry Nevady rostou až 100 m vysoké sekvoje, které jsou staré několik tisíc let.
phpbjae9t.jpg