Jdi na obsah Jdi na menu

O New Yorku

12. 5. 2011
 
New York je největší město Spojených států amerických a jedno z nejznámějších a největších měst na světě. Žije zde 8,2 milionů obyvatel, díky tomu je nejhustěji zalidněným městem ve Spojených stánech. Proto také není divu, že se zde v roce 2005 mluvilo přibližně 170 jazyky! New York je často přezdívaný jako Město, které nikdy nespí, Velké Jablko (The Big Apple) a nebo také Gotham. Je to také hospodářské, obchodní, dopravní a kulturní centrum USA, největší finanční centrum na světě (burza), ale i střediskem kultury a zábavy. Také je sídlem OSN, centrálních a dopravních společností, bank a pojišťoven.

 NY se dělí na pět městských částí.

 

Části New Yorku

THE BRONX

18livi-span-articlelarge.jpg

 Nachází se zde Yankee Stadium,  domovský stadion týmu New York  Yankees nebo také největší  družstevně vlastněný obytný komplex  ve Spojených státech. Je tu i největší  metropolitní zoo ve Spojených státech  s více než 6 000 zvířaty. Bronx je  místem vzniku rapu a hip-hopové  kultury.

 

 

BROOKLYN

3_brooklyn.jpg

 Je nejlidnatější městskou částí NY.  Do roku 1898 byl Brooklyn  samostatným městem. V současnosti  je znám velkou kulturní, nezávislou  uměleckou scénu a má neuvěřitelnou  architektonické dědictví.

 

 

 

 

 

 

MANHATTAN

nyc_new_york_manhattan_fifth_avenue_b.jpg

 V Manhatttanu se nachází většina mrakodrapů a také  Central park. Manhattan je finanční centrum. Má zde  svoji budovu i OSN. Manhattan se neoficiálně dělí na  dolní, střední a horní část. Horní část se dělí Central  Parkem na Upper East Side a Upper West Side.

 

 

 

 

 

 

 

 

QUEENS

queensbridge-1-.jpg

 Původně zde bylo několik malých  měst a vesnic založených Nizozemci.  V dnešní době zde žije střední třída.  Jde zde Shea Stadium, domovský  stadion New York Mets a každoročně  se zde koná U.S. Open.

 

 

 

 

 

STATEN ISLAND

staten-island-ferry.jpg

 Má nejvýraznější charakter ze všech  městských části. S Brooklynem jej  spojuje Verrazano-Narrows Bridge a s  Manhattanem Staten Island Ferry, což  je současně i jedna z  nejpopulárnějších atrakcí ve městě,  protože nabízí skvělý výhled na Sochu  svobody, Ellis Island a dolní Manhatta.  Nachází se zde velké parky a turistické  stezky. Je tu i jeden z posledních  nedotčených lesů ve městě, které jsou  od roku 1984 začleněny do systému  ochrany přírody.